torstai 30. tammikuuta 2014

Kokottien kultakausi. Beauties of Belle epoque.

               


Tämä kirjtuntuu suorastaan kuiskaavan: "Tule mukaan, seuraa minua halki sivujen!" Kuva on kaunis, mutta kuka kuvan syvä silmäinen nainen on? Siihen ja moneen muuhun vastauksen antaa Harri Kalhan uusin kirja.


Harri Kalha julkaisi viime vuoden puolella teoksen: Kokottien Kultakausi- belle epoguen mediatähdet modernin naiseuden kuvastimina. Kirja valottaa postikorttikuvien kautta modernin naiseuden muodostumista, aikansa silmäätekevien valossa, niin teatterin, kaunokirjallisuuden, tanssin kuin muodinkin näkökulmasta. Kirjassa tarkkaillaan lähinnä Pariisin muoti ja viihdekulttuuria, jonka keskiössä on keimaileva, korea nainen, kokotti tai parhaimmillaan Grande kokotti.  Kirjan kuvitus koostuu säkenöivistä naisista, jotka aikoinaan olivat teatterin, oopperan tai muun taidemuodon kuuluisuuksia. Moni korttien malleista on kyllä kuuluisia edelleen kasvoiltaan, mutta nimi kasvojen takaa on varmasti monelle käynyt vieraammaksi.

Innostuin kirjasta heti kuultuani, sillä Kalhan edellinen Ihme ja kumma- kirja oli todellinen kauneuden ilotulitus, josta kerroinkin jo aikaisemmin täällä (klik) Kalhan aiemman teoksen jälkeen otin käteeni Kokottien kultakauden vähän miettiläin tuntein: yhtäaikaa ihastuneena uudesta, toisaalta mietin olinko jo mielessäni  kuvitellut kirjan aivan muuksi kuin mitä se olisi. Yllätyin kirjan laajasta kirjallisesta annista. Odotin runsasta, kaunista kuvitusta ja se onkin kirjan vahvuuksia: kuvitus on ensiluokkaista. Kuvitus muodostuu vanhoista  1900-luvun alun postikorteista, joissa nostavat viehkoina katseensa esiin iki-ihanat Cléo, Otero, ja kumppanit ( aikansa kuuluisuuksia) kuin myös kotoinen Aino Akté, jonka postikorttimallin urasta oli ilo saada viimein enemmän tietoa ja kuvamateriaalia. Ainomme postikorttimallin tausta on mielestäni vahvuus, hän antaa ikäänkuin ajan kasvot Suomelle: hieman kalevalaista, hieman kansainvälistä, hieman suomalaisuutta ja Voilá: meidän Ainomme. Kokottien kultakausi avaa kansiensa sisältä kiintoisasti ja luettavasti kerrottua ajankuvaa, joka saa korttikuvien myötä kasvot ja muodon.

Kirjasta välittyy Kalhan oma kiinnostus aihepiiriin, se rönsyää valloittavasti ja tarkkailee ilmiöitä laajalti. Kirjaa lukiessa tulee mielikuva kuin olisi jollain mielenkiintoisella taidehistorian, kulttuurin ja kirjallisuuden yhdistävällä luennolla, jossain vanhassa yliopistosalissa. Kalha kuljettaa lukijaa, yhdistellen mallien elämänvaiheita, värikästä aikalaiskuvaa, kaunokirjallisia teoksia, taidesuuntia ja lukija pysyy mukana kyllästymättä. Tempaannuin varieteen mailmaan, kirjaa lukiessa kuuntelin cake walkia ja muita ajan hittejä.

Belle Epogue on nimitys ihanalle ajalle, jota leimasi urbaanin tyylin sekä taiteiden kukoistus n. vuosina 1895-1915. Ajan merkitys on toki vaikuttanut pitkälle vuoden 1915 jälkeenkin.

Kokottikorttien tyylillinen runsaus ja symboliikka on verrannollinen kirjan laajaan katsantakantaan. Kirjassa käsitellään aikakautta huomioimalla muoti, kulttuuri, taidesuuntaukset, ajan ilmiöt, aikalaiskirjoitukset päiväkirjamerkintöineen ja moni muu seikka. Korttien merkitys myös muotivirtauksien levittäjänä on täysin ymmärrettävää, sillä nykyihminenkin ihastuu helposti korttien monipuolisuuteen. Korttien tyylit ovat kiehtovia: puvustukset ovat milloin haute couturea parhaimmillaan, milloin taas vaikutteet ovat historiallisia tai aasialaisia. Tyylisuuntina ainakin art nouveu, uusrokokoo, orientalismi ja kaikesta tästä on muokattu valloittavia kokonaisuuksia joita voi kutsua myös surrealismiksi. Ilmestyisikö Kalhalta seuraavaksi kirja pukeutumiskulttuurista?

Kirja tempaa mukaansa ja ilahduttaa monipuolisuudellaan. Belle Epoguen kuvaajana Kalha tuntee aikakauden ja onnistuu tuomaan myös myös aikakaudesta jo aiemmin kiinnostuneelle uusia elämyksiä.Kirjassa on paitsi analyysillista naiskuvaa, myös katsausta miehuuteen. Löysinkin mainion vertauksen modernista miehestä: "Paul on siis leimallisen moderni mies, hermoherkkä ja häilyvä-  ja vastutamattoman viehätättävä"(Kalha, Harri, 2013,225). Kokottien kultakausi oli myös viime vuoden tieto-finlandia ehdokas. Kalha kuitenkin palkittiin ansiokkaasti Suomen Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinnolla, hän kirjoitti saman vuoden aikana peräti 3 kirjaa: Birger Kaipainen, Muodon vuoksi ja Kokottien kultakausi. Tuotteliasta ja tasokasta samaan aikaan, eikö vaan?

Belle epoguen yksi viehätys lienee osaltaan se, että sitä ei voi täysin saavuttaa ja kokea. Kokotteja kuvaavat kortitkin ovat ikäänkuin ideaaleja häivähdyksiä, joita kukin katsoo ja tulkitsee omanlaistensa linssien läpi. Kalhan kirjan luettua tuntuu, että visuaalisia merkityksiä ja vivahteita voi ikäänkuin huomata ympärillään aiempaa enemmän. Samoin kuin taidemaalauksien symboliikkaa, myös postikortteja ja muuta visuaalista aineistoa voi tutkailla merkityksien ja symboliikan kautta. Jos siis pidit Ihme ja kumma-kirjasta, sinua kiinnostavat vanhat postikortit, tai ylipäätään mennyt maailma, pidät luultavasti myös tästä kirjasta.

Kirja: Harri Kalha, Kokottien kultakausi, julkaisija SKS, saatu kustantamolta.

Harri Kalha has published a very interesting book about Stars of Belle Epoque. Kalha is quite famous in Finland because of his books considering about art, visual culture and genders. Kalha also works as Adjunct professor of art history in University of Helsinki. Last year Kalha made a book that i would easily seen published in other countries as well. Now its only in Finnish, so i will just mention shortly what it´s all about: It´s a book about stars of Belle Epoque- era,  as same time it connects the history, cultures, people behind the pretty cards and their lives in a one book. A very multifaceted book indeed. The illustrates are representing the era ´s famous celebrities that were often as postcard´s models too. Those celebrities are mostly unknown for the majority, but when you read a book like this one, you will end up having more than just pretty faces: you know the name and little bit about the person behind those faces in a card. The diverse of styles and interesting facts about history makes it pleasant to read, and as you may know im a fan of this era :) Hopefully this book will be published in abroad too, its wide in its content.

Mukavia päiviä sinulle! * Have a nice days!

16 kommenttia:

 1. Kiitos mahtavasta vinkistä!
  Samoin tuo Ihme ja kumma -kirja vaikuttaa mahtavalta. Täytynee siirtyä kirjakaupan puoleen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä!
   Joskus pitää esitellä tällaisia juttuja jotka suorastaan huokuu a kiss from the pastia :D
   Pidät varmasti kummastakin kirjasta, ihme ja kummassa kuvamaailma vähän fantasiapainotteisempi kuin tässä, mutta kummatkin on upeita. :)

   Poista
 2. Hei Suudelma,
  Se kuulostaa erittäin mielenkiintoisen kirjan löytää.Kuvat jaoit ovat vain kauniita. Kiitos tiedoista ... nauttia kirjan.
  Iso hali,
  Giac

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Giac,
   yes, i think you would be thrilled also about this book..perhaps you learn even more finnish in the future :)
   iso hali

   Poista
 3. Kiinnostavaa! Joskus minusta tuntuu, että olen elänyt väärät vuosikymmenet;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, sinä pitäisit varmasti tästä <3
   Ja kyllä, samoin :) tai sitten me ollaan eletty nämä kaikki vuosikymmenet :)

   Poista
 4. Seems to be a very interesting book, but alas! my Finish is not as good :) will not be able to read but the pictures say it all.
  Best wishes

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi, yes this is interesting, i could easily seen it published in english too. A lot of cool pictures goes whit universal language :) :)

   Poista
 5. Upeat kuvat, mietteliäät naiset.. aivan huikeaa oli lukea hienosti ja monipuolisesti kirjoitustasi, minut tempaisten mukaan ahmien joka ikistä sanaasi.
  Kyllä vaan, myös Harri Kalhalle Onnitteluni kirjojen kirjoittamisesta.
  Hauska on Giacin kommenttikin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkka,
   voi kiitos sanoistasi :) en ole varsinainen kirja bloggaaja, mutta silloin tällöin tekee mieli kirjoittaa kirjoistakin kun sopivia osuu kohdalle..
   Kun kirjoittaa kahdella kielellä taitaa se innostaa opettelemaan myös suomea :D

   Poista
 6. Oih, mitä naisia! Täytyypä tutustua kirjaan tarkemmin, kiitos vinkistä,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaistaidetoksia ovat nämä tuon ajan koketeeraavat naiset :)
   Arvelen että sinuunkin tämä kolahtaa :)

   Poista
 7. this books seems really interesting and i do hope they will translate it in other languages as well as i´m absolutely obsessed with fashion history and costume design and i enjoy pictures of past eras so much!
  hope you have a great weekend!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Mary Lou,
   well i think you would get a lot of inspiration only for those pictures :) but yes, texts is good so i hope it will be seen in english too :)

   Poista
 8. Kiitos kirjavinkistä ! Tuo pitää etsiä käsiin ja katsastaa paremmin löytyisikö sille kodistani hyllytilaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä inspiroiva kirja. Ihme ja kumma-on kans semmonen mihin kannattaa tutustuu :)

   Poista

*
Kiitos viestistä ja visiitistä.
Je vous remercie de votre visite et commentaires.
Tack för besöket och kommentera.
Thank for your visiting and commenting.
*