sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Tove Jansson: tee työtä ja rakasta. Lovable Tove Jansson


Viime vuoden puolella ilmestyi Tuula Karjalaisen kirjoittamana Tove Jansson- Tee Työtä ja Rakasta, niminen elämänkerta. Juuri parahiksi juhlistamaan Tove Janssonin 100v juhlaa. Kirja on ulkonäöltään houkuttelevan kaunis: kannessa tulevaisuuttaan tähyilee nuoren taitelijan tarmoa uhkuva Tove. Kuva on oikea valinta kanneksi, sillä se on mielestäni harvemmin nähty kuva Tovesta. Kuvan katse suuntautuu vasemmalle, jossa kirjan selkämyksesta takakanteen piirtyy Muumihahmojen esiinmarssi iloisen värikkäänä satumaailmana. Kirjan kansi on mielestäni todella onnistunut: nuoren taiteiljan katseessa on jo tulevaisuuden työt ja läpimurrot- sen kertoo silmät ja kaukaisuuteen tähyävä katse joka kohtaa muumimaailman. 

Tuula Karjalaisen kirjoittama kirja huokuu jotenkin intiimiä tunnelmaa, se on sujuva yhdistelmä ajankuvaa, Toven omia elämänkokemuksia ja töitä. Yksityiselämääkin. Ajoittain kirjaa lukiessa melkein voi sielunsa silmin nähdä Toven puuhailevan ateljeessaan, välillä taas tuntuu kuin lukisi Toven omia muistiinpanoja, jotka hän on jättänyt lojumaan pöydälle- jossain pöydänkulmalla savuaa yksinäinen tupakannatsa.  Karjalainen onnistuu solmimaan Toven varsin mittavan elämäntyön, ajankuvan ja yksityiselämän samaan voikukkaseppeleeseen poimimalla faktoja, ja höystämään ne elinvoimaiseksi tarinaksi, joka ei saa lukijaa pitkästymään. Tuon voikukkaseppeleen Karjalainen ojentaa ilahtuneelle lukijalle. Koska kirja käsittelee monia ihmiselämään kuuluvia puolia, löytää varmasti moni lukija yleisellä tasolla samaistumispintaa Toven elämänpoluilta. Toven elämän teemat ovat kuin muumikirjojenkin yleisiä teemoja: toiseus, hyväksyntä, ystävyys, erilaiset persoonat, onnistuminen ja epäonnistuminen.. Punaisena lankana on kaikesta huolimatta hyväksyvä ja lämmin suhde elämään.

Kirjan kuvituksena Karjalainen esittelee jotenkin tuoreesti Toven piirrokset, luonnokset, tilateokset ja maalaukset. Pidän valtavasti luonnoksista. Luonnoksissa viivat hakevat toisiaan, yksittäiset kynän syöksyjäljet löytävät toisensa ja hahmo saa muodon. Luonnoksissa on se mielenkiintoinen puoli, että ne sisältävät monta mahdollisuutta mihin suuntaan taiteilija on voinut muovailla hahmon olemusta. Kirjassa käydään läpi myös Toven kirjallista tuotantoa. Eritoten muumikirjojen hahmoja ja vanhan ihmisen elämää kuvaavat luvut Karjalainen on kirjoittanut upeasti, niissä tulee ilmi Toven uran ja elämän kipupisteitä ja niiden heijastumista kirjalliseen tuotantoon. Tove käsittelee teoksissaan juuri ikääntymistä todella hienovaraisen tarkalla otteella. Karjalainen yhdistelee Toven elämän ja tuotannon välisiä samaistumispintoja, mutta silti lukijalle jää myös oivaltamisen riemua.

Tovesta on kirjoitettu monia teoksia, mutta Tuula Karjalaisen teos on mielestäni niin vahva, että se on parhaimpien joukossa. Jos pitäisi suositella jollekulle vain yhtä tai kahta Tove Janssonin elämäkertaa, niin tämä kirja olisi suositteluissa. Se ei tarjoile aivan kaikkea mikä liittyy Toven elämään tai tuotantoon mutta teos esittelee kattavasti Toven elämäntyön eri osa-alueet. Karjalainen käyttää kirjassa sanoja niin, että välillä tuntuu kuin lukisi Toven omien ajatusten hahtuvia jotka on jääneet leijumaan töidensä ympärille. Mielestäni taide jos mikä jättää tekijästään jäljen. Kirjassa on myös selvitymistarinan makua: Tove, kuten jokainen meistä on kohdannut elämänsä aikana monille meistä tuttuja vaikeuksia jotka kukin kokee omalla tavallaan. On kannustavaa miten Tove on sinnikkäästi yrittänyt eteenpäin, ajoittaisista takaiskuista huolimatta. Tove ikäänkuin jätti kirjallisen ja taiteellisen lahjansa lisäksi perinnöksi jälkipolville oman elämänsä kokonaisteoksen.Olen lukenut monia, eli suunnilleen lähes kaikki Tove Janssonista kertovat elämäkerrat. Sama pätee myös Tove Janssonin omaan tuotantoon, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta olen lukenut nekin kaikki: sekalaisessa joukossa kesäkirja, kuuntelija ynnä muut. Muumit tietenkin myös, ne tosin aina yhä uudelleen. Oma henkilökohtainen murheeni on, että vaikka aloitin kirjoittamaan Tovelle aikoinani useankin kirje-hahmotelman, en niitä koskaan hänelle lähettänyt. Tuntui, ettei halunnut vaivata taiteilijaa työssään. Myöhemmin tiesinkin että Tove olikin varsin suuren kirjetulvan kohteena. Silti ajatus siitä, että Tove olisi pitänyt kirjeestäni elää vahvana tunteena. Toven töistä saa jotenkin kummallisella tavalla lohtua ja tässä ajatuksessa en varmasti ole yksin. Toven työt puhuttelevat tulevaisuudessakin, ne ovat ajattomia ja varsinkin Muumikirjat tarjoavat niin monenlaista kosketuspintaa elämiseen, että ne löytävät aina uusia lukijoita.

Huomasin että tämä Tee työtä ja rakasta-kirja aikaansaa jotenkin levollisen tunteen. Kirjan viimeisen sivun käännyttyä mielen valtaa tunne, joka on yhtäaikaa täyteläinen ja tyhjä. Niin aina hyvän lukukokemuksen kohdalla, sitä pyörittelee kirjaa vielä hetken käsissään: tuntee laadukkaan paperin ja kansien materiaalin hyppysissään, katselee sinistä taivaanrantaa jossa hiljalleen purkautuu tulivuori sateenkaaren alla ja katsoo hiljaisena kannen taiteilijaa. Hiljentyy eletyn elämän äärelle. Halusin kaivaa tuossa jälkimainingissa esiin Muumilaakson marraskuun ja viivähtää vielä hetken muumilaaksomaisessa tunnelmassa. Kiitos Tove kaikesta <3

Kaipuuta Toven maailmaan helpottaa myös Ateneumin tuleva näyttely, jonka on kuratoinut Tuula Karjalainen. Tämä on näyttely, joka on nähtävä.

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantamolta. 
Tuula Karjalainen: Tove jansson rakasta ja tee työtä, kustantaja: Tammi, Kansi: Timo Numminen


Last year, there were published a biography about Tove Jansson´s life and art, written by Tuula Karjalainen. Just perfect timing for honoring the Tove´s 100th anniversary.  How many my of my lovely readers are know about Tove Jansson? I bet many. Tove Jansson is one of those artists and writers who had the most biggest influence of my life. There are some biographies published about Tove Jansson- but now i read this  newest one written by Tuula Karjalainen, and i must say this one is perhaps the best one ever written that i have read.. and i have read almost anything about Tove including books authored by Tove itself. I hope this book from Tuula Karjalainen will be published in other countries too. Karjalainen has written this book in so tender and intimate way, creating a book that is very beautiful inside and out. Tove Jansson were a very productive in her life: paintings, art, books, Moomin valley and Moomin cartoons and everything. I highly recommend to read this book if this will be translated, Tove Jansson´s world is so unique and comfort so everyone can found there consolation. This spring there will be Tove Jansson´s 100th birthday exhibition in Ateneum organized by Tuula Karjalainen, a exhibition that is must see!

Mukavaa viikkoa sinulle- Rakasta kaikkea mitä teet.
Have a nice week- love anything that you do. 

18 kommenttia:

 1. Lähden heti hankkimaan tuon kirjan ja näyttelyä odotan innolla. Tove on tuonut iloa ja lohtua monien ihmisten elämään kirjoillaan ja kuvillaan. Suuri filosofi ja viisas nainen. Eläköön Tove!

  VastaaPoista
 2. Oon aivan samaa mieltä: eläköön Tove! :)

  VastaaPoista
 3. Akiss, tätä on odotettu: Voisitkin olla osa-aikainen kirjabloggaja. Jos olisin lukenut juuri tämän kirjan, linkittäisin sinut heti.

  Meillä tapahtui yhtä outoja kuin joskus muumitlaossa: Kaikki tarkati vaalitut muumikirjat katosivat ja minulle odottaa haaste. Yhden erityisen tärkeän kävin heti ostamassa uusiksi ja kuinka sattuikaan sitä löytyi kahden päivän päästä pari eli niitä on nyt kolme. Mutta vielä uupuvat kaikki Taikatalvet ja 'marraskuu' ja Näkymätön lapsi etc. Ensi viikolla postaan siitä yhdestä, jota nyt on kolme...

  Olet kuin syntynyt kirjabloggaajaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ohhoh!

   Muumikirjat on varmaan esi-isällä jossain siellä kaapin takana? Jospa ne löytyvät vielä sieltä :) Minullakin on kaikki muumikirjat, paitsi tietenkin ne sarjakuvakirjat ja muumit ja suuri tuhotulva.
   Arvostan todella sun kommenttia, sillä ammattilaisen suusta kun kuulee tämän niin ei voi kuin sanoa että kiitos, tämä oli päivän paras :) <3

   Poista
 4. Tämä täytyy lukea! Toven elämä on alkanut kiinnostamaan yhä enemmän DocPointissa nähtyjen dokkareiden myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo suosittelen :) Tove on kiehtova- ja miten kivaa että löysit pieneen blogiini :)

   Poista
 5. Siis voiko enää paremmin kirjoittaa olet ihan uskomaton, sanoihisi uppoidun täysin ääneen lukien. Upeeta! Mitäpä tähän voisi enää mitään lisätä, olet mestari!
  Kiitos Tove ja Akiss!<3

  VastaaPoista
 6. Hei, olet kirjoittanut ihan mielettömän hienosti tämän! <3 Pitäiskö sun alkaa tehdä enemmän jotain tällaista? ;)

  VastaaPoista
 7. Hei, kivaa kun tykkäsit :)
  ehkäpä :D

  VastaaPoista
 8. Sounds very interesting, hope this book will be translated in English.
  Best wishes

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes. Tove Jansson is very inspiring artist. I have seen some books in english about this artists.. and of course her books are translated in english as well as the moomin cartoons.

   Poista
 9. Tuo kirja täytyy kyllä lukea! Ja näyttelykin täytyy nähdä. Hienosti kirjoitettu!

  VastaaPoista
 10. No nyt sait kyllä kiinnostuksien heräämään kyseiseen kirjaan. Se vähä mitä olen Toven elämästä kuullut on kyllä kuulostanut tosi mielenkiintoiselta muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ^^ mukava kuulla.
   Ja tää kirja vie mennessään :)

   Poista
 11. I love Tove Jansson and Mumin! Her illustrations are so cute and beautiful.

  akiko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Akiko,
   You would love this new book! Its full of cute pics :)

   Poista

*
Kiitos viestistä ja visiitistä.
Je vous remercie de votre visite et commentaires.
Tack för besöket och kommentera.
Thank for your visiting and commenting.
*