keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Opiskelusta ja valmistumisesta. About studying and graduating


En ole kuluneen vuoden aikana juuri blogia ehtinyt päivittää, ja jotkut teistä armaista tietävätkin syyn. Teille muillekin sanottakoon, että kirjoitin viime vuoden gradua ja tein pari muutakin "pikkujuttua". Varoitan jo nyt että tästä voi tulla pitkä tarina gradusta, opiskelusta ja elämästä :D Kirjoittelen tätä vähän epämääräisellä fiiliksellä, on paljon kerrottavaa ja toisaalta tuntuu että kuka tätä jaksaa lukea. Annan kuitenkin palaa.

Aloitetaan opiskelusta, josta olen ajatellut kirjoittaa jo monta vuotta sitten. Minua kiinnosti alunperin niin kamalan moni asia, että valinta omasta opiskelupolusta oli enemmän kuin monien tekijöiden summa. Minua kiinnostaa edelleenkin iso joukko asioita: opetusala, journalismi, taide, visuaalisuus, muoti, viestintä, kaupallinen ala, kirjoittaminen, valokuvaaminen, terveys ja hyvinvointiasiat, psykologia, arkkitehtuuri, teatteriala, savityöt, hunajatarhuri ja lampaankasvattaja, taiteentutkiminen, kulttuurijutut..lista opiskelu-ja ammattihaaveista on kattava ja jatkuisi vielä edellämainituista teemoista. En ole koskaan ollut hyvä vain yhdessä jutussa, vaan enemmänkin sellainen keskiverto, jolla on palava halu toteuttaa asioita joista pitää ja valtava kiinnostus elämään ja ilmiöihin. Päädyin sitten lopulta parin välivuoden aikana tekemään töitä, joissa koin olevani omimmillani: opetusalalla ja samalla tein avoimen kautta kasvatustieteen opintoja. Asenteeni oli "maailmaa muuttava": kuinka voisin oman itseni kautta auttaa kasvattamaan ajattelevia, oma-aloitteisia, tasapainoisia, onnistumisen kautta elämään positiivisesti suhtautuvia, luovia ja rohkeita ihmisiä. Päätin sitten hakea opettajakoulutukseen, jos ei muuten niin äidinkielen tai kuvaamataiteen opettajaksi. Pääsin yliopistoon, jossa suunnitelmat muuttuivat- halusinko sittenkään tähdätä tuohon, vai jollekkin yleispätevälle alalle. Valitsin sitten kauppatieteet, päätyen olemaan ehkä suomen humanistisin kauppatieteilijä :) Ehkä vähän liioiteltu toteamus, mutta ystävän suusta kuultuna lienee totuuden siemen mukana. 

Opiskelualaa valitessa puntaroin omia mielenkiinnon kohteitani ja miten niitä voi yhdistää. Olin epävarma ajoittain olinko valinnut oikein tai väärin, mutta luotin siihen että elämä kantaa ja sivuaineilla voi suuntautua omille vahvuuksille. Tämä on hyvä vinkki luultavasti kaikille, jotka ovat uuden edessä. Sivuaineilla saa toteuttaa omannäköisen tutkinnon, ja kannustankin olemaan siinä asiassa luova. Itse napsin mukaan mm. kokonaisuudet psykologiasta ja viestinnästä. Kannattaa myös avata suunsa vieressä istuvalle, sillä voit löytää tosi mukavia ystäviä! Kaikkein parasta opiskeluaikana ovat uudet ystävät! Harrasta luentoturismia! eli toisinsanoen, käy katselemassa vaikka vain yhden luennon verran jotain mistä mahdollisesti olet kiinnostunut. Se voi olla alkusysäys sinulle itsellesi. Toisekseen, monta juttua voi toteuttaa "siinä sivussa", harrastuspohjalta. Ja mitä välivuoteen tulee, se ei ole uhka, vaan mahdollisuus. Luota itseesi, pärjäät kyllä! Tee avoimen yliopiston opintoja, hae töitä, matkusta, nuku pitkään, rakastu ja urheile. En ole enää ollut koskaan niin tikissä kuin välivuoden aikana...


Gradun aiheen kanssa minulla oli yhtä laaja inspiraatiovalikoima kuin opiskelupolullakin ja nyt seuraa jälleen vinkki: Hanki oman makusi mukainen kirja, ja koosta sinne kaikenmoisia ajatuksia ja ideoita. Kirjoitin "gradukirjaani" ideoita ja tutkimusaihioita, suunnittelin sinne muutakin elämää ja siitä syntyi semmoinen inspiraatiokirja loppujen lopuksi. Oma kirjani oli kiinalaisella silkillä päällystetty kultareunainen kirja, jossa oli kirjanmerkkinä nauhanpäässä roikkuva tupsu. 

Gradulle kannattaa antaa aikaa: itse puntaroin mitä voin elämässä jättää vähemmälle ja päätin että se oli netissä roikkuminen ja blogimaailma. Kirpaiseva päätös, mutta kuten näkyy, tänne voi aina palata takaisin. Kun gradun teet yleensä kerran. Aihe kannattaa miettiä omaa itseä kiinnostavaksi, silloin siihen uppoutuu ja se vie mukanaan. Itse huomasin, että loppujen lopuksi keksin aiheen jossa yhdistyi kaikki mielenkiinnonkohteeni tavalla tai toisella. Mahdoton on mahdollista, riippuu ihan miten asian katsoo. Kannattaa myös suhtautua oikein gradun tekemiseen: se on tietyn ajanjakson tuotos, parasta mitä voit siinä ajassa tarjota. Se ei kerro sinusta kaikkea, mutta sen avulla havaitset omia kehittämisalueitasi ja kehityt takuulla. Priorisoi, ja pidä itsestäsi huolta kirjoittamisen aikana: itse ulkoilin, söin paljon kalaa ja tein hengitysharjoitteita ja niskajumppaa. Välillä ahdistaa ja välillä naurattaa hepulissa, verkostoidu ja pidä ihmissuhteita yllä gradunkin aikana. Stressikarkki silloin tällöin ei haittaa, kun et tee siitä numeroa. Tauot ovat hyviä kun ne pitää tietyn mittaisina.  Itse olin kumman järjestelmällinen ja keskittymiskykyinen, vaikka alussa se tuntuikin vaikealle. Gradu ei ole loppujen lopuksi vaikea, teet vain alusta asti ohjeiden mukaan ja muistat lähdemerkinnät. Itse hukkasin muutaman kerran artikkeleja ja etsin niitä tietokannoista joskus päivänkin ja lopulta saatoin huomata, että artikkeli olikin tulostettuna minulla ihan pöydällä ja nenän edessä...stressipiikin aikana kannattaa siis joskus keskeyttää koko työ ja pitää tauko. Tauon jälkeen voi huomata yhtä sun toista olevan jo mallillaan, kun vain keskittyy eikä hermoile. Graduni tein hyvinvoinnista ja onnellisuudesta, aiheista, jotka ovat ihan tismalleen minulle sopiva kokonaisuus. 

Nyt sitten Valmistuminen on lähempänä kuin ikinä. Olo on samanlainen, kuin lukion lopussa. Olen suunnitelmistani "myöhässä", mutta olen päättänyt olla itselleni armollinen. Aikataulu ei voi olla kovin tiukka, jos tekee töitä, bloggailee ja tekee sivuaineita. Jokainen on yksilö: se mikä toisella valmistuu nopsaan, kestää toisella hieman kauemmin. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä, on vain sinun tapasi tehdä. Tuntuu, että tekisi mieli mennä nyt kohisten elämässä eteenpäin, mutta samaan aikaan tuntuu, että haluaisi pitää kiinni tästä elämänvaiheestaan. Tulevaisuutta on tullut pohdittua kuluneina vuosina niin paljon, että siitä on oikeastaan tullut jo menneisyyttä. Uudesta vaiheesta minulla ei ole mitään tietoa, mutta luotan siihen, että kaikki järjestyy kyllä koska niin on järjestynyt tähänkin saakka. Kaikki on mahdollista, ja uskon että kaikki järjestyy kyllä. Ihminen on paljon enemmän kuin vain tutkintotodistus. Miten sinä päädyit valitsemallesi alalle, tai unelmien työhön? Vai irrottauduitko kaikesta ja menit joogaamaan etelän saarille?
Annan elämän versota uusia nuppuja!
Olis kiva nähdä sua instagramissafacebookissa ja twitterissä, vaikka näiden mainostaminen tässä tuntuukin vähän hassulta :DThis was quite a long story to put in short, but as i love my readers abroad, i write little bit shorter version for you too! Im now so close my graduation, i have finished my master thesis about wellbeing and happiness. A topic that is so near to my own interests. My paper, and graduating, these are the reasons, that my blog has been quite silent last year and i rarely been visiting on your wonderful blogs. This situation will normalize soon, as i have now more time.

My study path wasnt so easy to choose. I had so much interests and wanted to have it all. It wasnt easy to pick what to start studying: i was having couple years before goign to university that i was studying educational science in open university and working as substitute, and some other works. It was great time, and i am still intrested in educational science. Well, as i am intrested in fashion, art, marketing, journalism...list continues wide open! I had several secondary subjects (mediaculture, psychology..)and majoring marketing and leadership. Its good to create your own way of doing: like me for example, i had this blog to maintain my passion for beauty of life and arts and fashion, design, all those things. Secondary subjects are great way to extend your own interests and be creative. Writing a thesis is hard work, so i desided to cutt of those things in my life for a while, that arent so "necessary" like blogging and hanging around the internet.   Focus is key to everything, as is being mercy for yourself. Man is more than just paper or degree. Having masters thesis done is one thing to expect to leading towards something. Its easy to do, when you just do and dont think too much of what kind of it eventually will be, becouse its creating itself every day when you do it. Having short breaks and topic that you are keen to, is main things to success.

Im standing now in the edge of something totally new. Little bit scared about the future, but eventually thinking everything will go just fine. I let the life bring new buds in my path!

I will be happy to see you in Instagram and Facebook too!


Uskalla toteuttaa itseäsi! 
Be strong enough to create and express yourself. 

12 kommenttia:

 1. Ison urakan olet tehnyt! Hieno homma :)
  Mä tiedän niiiiiin monia, jotka ovat vetkutelleet ja vatkutelleet gradunsa kanssa - ja taitavat niin tehdä edelleenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Helposti siitä tulee isompi juttu kuin se onkaan.. :D Se olikin syy miksi tein sen, ettei jää aikaa vaivaamaan ja roikkumaan :)

   Poista
 2. Hieno kuulla! Luin koko tekstin ja nyt tuli mieleeni lähettää tämä linkki tyttärelleni...;)

  Nykyään on upeaa se, että nuoruus on pidentynyt: On ikään kuin lupa etsiä sitä ominta juttua kauemman aikaa.

  Kaikkea hyvää sinulle tälle vuodelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) kiva kuulla sustakin! joo, linkkaa vaan :)
   Toi on totta, että saa etsiä omaa juttua pitkään, mutta toisaalta se on jollaintapaa myös vähän lannistavaa kun helposti jää miettimään vain vaihtoehtoja toteuttamisen sijaan :D
   Samoin sulle <3

   Poista
 3. Hienoa ja kannustavaa olet erittäin hyvä ja taitava viisaita sanoja sinulta ja minä olen mukana lauseessasi, että kyllä kaikki järjestyy! Kirjoituksestasi huokuu jotain niin uskomattoman upeita juttuja! Voi että nyt kyllä nappaan sinut lankun toiseen päähän ja hyppään tasajaloin toiseen päähään ja nauravin onnellisin hyvin mielin ponkaisen sinut ilmaan ja toivotan Onnea elämääsi ja rutkasti Iloa sinulle sekä hyvää mieltä niin päivään kuin kaikkiin päiviisi:D
  Usko Toivo ja Rakkaus!
  Minä olen ollut monenlaisessa työssä, mutta nyt tässä pohdin kun kysyit niin yksikään niistä ei ole ollut se unelmien työ ja enkä tiedä vieläkään mikä se olisi:)) Mutta olen täysin tyytyväinen nyt olotilaani, sillä elämässä tässä on niin paljon mistä nautin päivisin ne pienet arkiset asiat ja öisihän katselen unia...ja aamulla silloin tällöin hekutan niille siis unilleni:D Viime yönäkin näin unta, että suurikokoinen apina oli tässä meidän pihalla seisoi sillai näppärästi tajajaloillaan ja minä soitin hätäkeskukseen!:D Huumorin kukka on se kaunein kukka, vaikka olisi jäätynytkin...:) mutta aurinko sulattaa ja lämmittää ja uudet ilonaiheet valtaa sielun!
  Siispa eteenpäin kohti alkanutta vuotta hitain, mutta varmin askelein sinä kyllä tiedät Onnen polun
  tähänkin vuoteen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että, nyt tuli niin hyvä fiilis näistä sinun kannustavista lauseistasi! Olet sellainen inspiroija ja kannustaja, se käy sinulta luonnostaan ja on upea lahja!
   kiitos tästä! Musta tuntuu, että tästä tuli semmoista potkua, että ponnahdan kyllä nyt pitkälle :D
   Unet on huikeita! minä katselen aina egyptiläis-kaldelais-persialaisesta unikirjasta selityksiä..se unikirja on aika mahtava, semmoinen vanha, kirjadivareista saattaa löytyä ollut painoksina jo varmaan 100v ajalta, omani on 70-luvulta mutta olen nähnyt vuosisadan alunkin versioita. :)

   Poista
 4. Oikein paljon onnea gradun valmistumisesta! Hienoa, että et jättänyt sitä roikkumaan, se olisi ollut vain turhaa painolastia tulevaan. Nauti aikaansaannoksestasi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Painolastit on helppo kerätä, poislaittaminen on työläämpää..mutta niin palkitsevaa!

   Poista
 5. Onnittelut! Kiva kun jaoit kokemuksiasi täällä ja kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa. On varsin järkevää priorisoida ajankäyttöään, eikä kuormittaa itseään liikaa. Kaikki järjestyy, se on varmaa, ehkä on parempikin, ettei mielessään lyö lukkoon tiettyjä visioita tulevaisuudesta. Elämä voi yllättää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri,
   oon ihan samaa mieltä :D
   ja nyt kyllä käyn pitkästä aikaa sun blogissa :)

   Poista
 6. Greetings! Sorry I too have been away from the blog world for quite some time and understand your doing the same.
  Congratulations! on your academic achievement, it is natural and very human to have fear of the unknown which is future as well. But as you said "thinking everything will be just fine" is what keep us moving and is the right attitude. You sure have a bright future ahead of you, and a great present.

  VastaaPoista

*
Kiitos viestistä ja visiitistä.
Je vous remercie de votre visite et commentaires.
Tack för besöket och kommentera.
Thank for your visiting and commenting.
*