maanantai 13. huhtikuuta 2015

Pariisi, Versailles, Giverny avec Petäistö


Kirja: "Pariisi, Versailles, Giverny ála Helena Petäistö." Otava.  349s. Kuvitus: Anja Roponen. Arvostelukappaleena blogin kautta.

Helena Petäistö on meille monelle Suomalaiselle tuttu hahmo televisiosta, ja viime vuosien osalta myös kirjallisuudesta. Luin osin kahteenkin kertaan Petäistön "Pariisi, Versailles, Giverny, a´la Helena Petäistö" kirjan. Monet teistä blogini lukijoista tuntevatkin luissaan ja ytimissään Ranska ja Pariisi innostukseni, joka välillä roiskahtaa yli äyräiden ja välillä taantuu. Kun sain tämän Petäistön kirjan käsiini, ajattelin että matkustankin tämän kirjan tiimoilta itse Pariisiin, versaillesiin ja givernyyn, ja koostan oikein päheän kuvakollaasin. Noh, aivan näin ei kuitenkaan (vielä) käynyt vaan tyydyn esittelemään kirjaa kotikutoisemmin kaukokaipuulla väritettynä. 

Aivan alkuun on todettava, että Petäistön kirjan ulkomuoto on oikein oiva matkalle mukaan! Se ei huuda olevansa matkaopas, eikä näytä näinollen räikeältä turistirekvisiitalta bistron pöydällä tai kauppakeskuksen vilinässä. Päin vastoin, kirja on kevyt kantaa, raikkaan näköinen ja tyylikäs pieni pariisilaiskirja. Minä jo aivan näen, miten tyylikkäältä tämä kirja näyttää monekin asun seurassa matkalla. Pisteet myös avainlippumerkistä.

Itse kirjan sisältö on kutkutteleva! Käytännöllisyys on kirjan ehdoton valtti, sillä kirjassa on niin majoituksen, ravinnon, kulttuurikohteiden, ostospaikkojen ja nähtävyyksien (ja vaikka miten monen muun) osoitteet ja koordinaatit. Kaikki kohteet ja vinkit on jaoteltu erilaisille kukkaroille sopiviksi. Kirja kantaa tällätavoin omistajansa eri elämänvaihdein läpi, sillä jos lukija hankkii kirjan opiskeluaikana, ja sattuu vaikka voittamaan lotossa elämänsä varrella, voi kirjan kanssa seikkailua jatkaa edelleen, siirtymällä painavamman lompakon vinkkeihin. Varsin kätevää. Satoi tai paistoi, Petäistön kirjan avulla ei matkallaan pitkästy. Hän on nimittäin antanut kirjassaan vinkit usein jopa säätilan mukaan. Kirjaa lukiessa iskee sekä nälkä, shoppailuhimo että noh, kuinkas muutenkaan kuin kaipuu reissulle Ranskaan.


Tämä ei ole perinteinen kohteisiin keskittyvä kirja, vaikka on toki sitäkin, sillä mukana on Petäistön omakohtaisia kokemuksia, elämänkerrontaa, sekä historiallisia tapahtumia ja tuokiokuvia. Kirjan sivuilla astelee joukko suomalaisia kulttuuripersoonia kuten Gellen-Kallela, yhdessä historiallisessa jatkumossa kruunupäiden ja filmitähtien kera. Helena Petäistön kirjaa lukiessa todella kuin kuulee Petäistön äänen, sen televisiosta tutun. Se tulee läpi kirjan sivuilta. Ihmisen kannattaa jättää jälki siihen mitä tekee ja Petäistö on onnistunut luomaan omanlaistaan sana- ja mielikuva taidetta audiovisuaalisin keinoin. Tämä on mielestäni hauska detalji ja vahvuus kirjassa. Petäistö kirjoittaa omaperäisesti ja mukaansatempaavasti, kertoo kaiken jo nähneille konkareillekin reippaasti uusia vinkkejä. Koko kirjaa värittää tuoreus ja raikkaus. Suosittelen kirjaa kaikille matkaanlähteville ja sitä suunnitteleville. Kirjanmerkiksi voit hankkia paikan päältä pienen kartan, tai kysyä tietä joltakulta ystävällisen näköiseltä muukalaiselta: tie on avoin.

Jos hankkii yhden kokonaisvaltaisesti kattavan Pariisin, Versaillesin ja Givernyn matkaoppaan, hankkisin juuri tämän. Tämä on kirjoitettu ja koostettu taidolla ja intohimolla, osaamista säästelemättä.

Oma Ranskan matkani on vielä tulevaisuudessa, mutta Versailles, Pariisi ja Giverny kuuluvat kohteisiini aivan ehdottomasti. Aivan kuten Petäistökin matkusti kerran ensimmäistä kertaa Ranskaan, niin tulen tekemään minäkin, ja ehkä sinäkin joka tänne asti luit!

Mikä on sinun vinkkisi ja paratiisilöytösi Ranskassa?

Bon Voyage mes chers! 
xox
Seuraa/ Follow Akissfromthepast Instagram 

English: I read a book by Helena Petäistö, who is famous foreign correspondent working in tv and radio, about Paris, versailles and giverny! It was useful, fresh and cute book about traveling tips suitable in all price categories, times of traveling and different interests. Highly recommended. 

7 kommenttia:

 1. Ainakin on varmaa, että Petäistö tuntee kohteensa läpikotaisin. Pariisiin ei koskaan kyllästy.

  VastaaPoista
 2. Kyllä! ja se näkyy kirjassa :) ei mitään jokapuolelta tuttuja vinkkejä :D

  VastaaPoista
 3. This post is absolutely wonderful! Thank you for sharing and have a great day!

  xoxo;
  STYLEFORMANKIND.COM
  Facebook / Bloglovin

  VastaaPoista
 4. Hi,akissfromthepast!
  I dont know Helena Petäistö.
  But I am interested about this book.
  The design of the cover is cute, too!

  akiko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Akiko,
   Oh yes, the illustrations are cute! also in inside the book :)
   I could easily see you doing illustrations about travel books too :)

   Poista
 5. It sounds like an interesting book, but the heart shaped cookies look great too.
  Best wishes..

  VastaaPoista

*
Kiitos viestistä ja visiitistä.
Je vous remercie de votre visite et commentaires.
Tack för besöket och kommentera.
Thank for your visiting and commenting.
*