maanantai 7. joulukuuta 2015

Ruoka on lääke / Food is medicine


Olen viimeaikoina innostunut ayurvedasta, eli intilaisesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävästä ruokavalio- ja elämäntapa filosofiasta. Kuulostaako heprealle? Ei, en ole hurahtanut ja hassahtanut yhtään sen enempää kuin tähänkään asti. Ei se ole sen ihmeempää kuin että syödään oman kehotyypin perusteella perunaa tai bataattia ja valitaan kirsikat muttei banaanit. Näin karrikoiden. 

Siksi innostuin kirjasta: Janes Vaidyan (Vaidya, Qvick, Barrling & Elmlund) Ayurvedinen keittokirja, Ruokavalio Kehosi mukaan. 

Vaidyan kirjan viesti on simppelin vaikea: eri ruokalajeilla ja yrteillä on erilaisia vaikutuksia kehoomme ja arjen valinnoilla voimme vaikuttaa terveyteemme. Kirja inspiroi kokeilemaan, sillä esimerkiksi luontaiseksi eliniäksi kirja mainitsee mukavan 120 vuoden rajapyykin (Vaidya, 2015,13).  Joku voi naurahtaa, mutta ei pidä kyseenalaistaa. Aina on mahdollisuus. Kirja esittelee nuorentavan, puhdistavan aurvedisen ravitsemuksen ja tietoisen syömisen vaikutukset kehoomme. Ayurvedan mukaan kehotyyppejä on seuraavat: Vata (ilma, keveys)  pitta (tuli)  ja kapha (maa).

Moni ei varmasti tiedä omaa aurvedista kehotyyppiään, joten tässä lohtua: kirjan hyödyllisin osa on  taulukkomaiset, helppotajuiset kuvat syntymäelementtien tyypillisimmistä ominaisuuksista ja eri elementeille/kehotyypeille tarkoitetuista ruoka-aineista. Tämä osio aloittaa kirjan. Ruoka-aineet on jaoteltu vata, kapha, pitta-tyyppien mukaan ja eroteltu ryhmiin esimerkiksi: viljat, linssit ja pavut ja vihannekset, öljyt yms.  Niistä on helppo katsoa ruoka-aineiden vaikutukset, erityisesti kun tekee ruokaa ilman kirjan oheita.

Syntymäelementin etsiminen kirjan avulla voi olla haastavaa, koska monilla on kaksidoshaa eli kaksoistyyppi, kuten itsekin olen vata-kapha. Kehotyyppitestejä olen netissä tehnyt ja niissä olen saanut kutakuinkin saman tuloksen. Esimerkiksi tätä olen käyttänyt itse: kehotyyppitesti NavadinaNavadinan sivuilla. Pulssidiagnostiikka on yksi tapa saada tietoa omasta kehotyypistään. Ilmankin pärjää, peilistä ja kirjasta katsomalla.

Loppuosa kirjasta, eli suurin osa sivuista, on reseptejä. Niiden pääjoukot ovat: aamiaiset, smoothiet, piiraat ja gratiinit, carryruuat, salaatit, keitot, pihvit, välipalat ja jälkiruuat. Liharuokaa tästä kirjasta ei löydä. Sen sijaan esktrana on omia teevaihtoehtoja ja erilaisia itse tehtäviä maustesekoituksia.

Mitä kirjasta jää käteen:
Taulukot ovat eniten käytössäni, niistä on helppo yhdistellä sopivia ainesosia ja tehdä ruokia niiden mukaan. Resepteistä kokeilemisen arvoisia ovat ainakin piiraat ja pihvit- osio, kasvislasagne, samoin maissi-bataattipihvit. Jokaisessa ruuassa on mainittu mille tyypille ne sopivat sekä muunteluehdotukset eri kehotyypeille. Muutokset ovat helposti toteutettavia: usein joko lisätään tai vähennetään jotain olemassaolevaa reseptistä.

Tykkäsin myös valtavasti eri kappaleiden alkupuheista. Esimerkiksi keitot puhuttelevat tähän tapaan:
"Jos mielestäsi muut kohtelevat sinua huonosti, mieti miten itse kohtelet itseäsi. Ellet saa arvostusta ja rakkautta muilta, kysy itseltäsi, kuinka paljon itse osoitat ja tunnet rakkautta itseäsi kohtaan." (Vaidya. 2014. s. 106). Näihin ajatuksiin usein todella jotenkin pysähtyy, keittoreseptien osio kohosi uudelle tasolle. Testasin kirjasta bataattipihvejä ja pinaattipiirakkaa, joista jälkimmäinen katoaa aina yhtä yllättäen vuokasta.

Kirja antaa mukavan alkupotkun ayurvedista ravitsemustiedettä kohti, mutta mitä enemmän siihen olen tutustunut vuosien aikana, sitä vähemmän siitä tietää. Ulkoasu selkeä, kaunis ja havainnollinen. Sivut paksua topakkaa paperia.

Kenelle?
Janes Vaidyan kirja sopii yhtälailla asiaan perehtymättömälle lahjaksi, oppaaksi ja inspiraatioksi kohti parempaa vointia, kuin myös pitkään jo terveysasioita pohtineelle tuomaan näkökulmaa ravintoon. Intian matkaajalle ja ylipäätään ruuasta kiinnostuneelle.

Ayurvedinen keittokirja- Ruokavalio Kehosi Mukaan. Janesh Vaidya, Elin Qvick, Malin Barrling, Mia Elmlund. 2014. Bazam Books. Kansi ja ulkoasu: Anna Hild. Suomentanut Taina Gestrin. 130s. Saatu arvostelukappaleena kustantamolta. 

Onko täällä blogini lukijoissa ayurvedaan perehtyneitä, kiinnostuneita tai kokeilleita? Olisi mukava kuulla millaisia kokemuksia teillä on. Vinkkejäkin saa antaa :) 

English:

I have instred in Ayurvedic theories about nutrition. I found that this book (Janesh Vaidya: Maten är min medicine) includes useful tables of classified groups of different ingredients with different affects in our body types (vata, pitta, kapha). These tables of different ingredient´s affects is in use when i make some food without this book´s recipes. 
This book contains basics of ayurveda knowledge, and tasty recipes about vegetable foods. Soups, pies and veggie steaks  and lasagna recipes were my favorite ones from this book. 

Are you interested in ayurveda? what you have found most effectively in your body? Ravitse itseäsi voimaannuttavasti, se on helpointa ja vaikeinta mitä voit tehdä. 
Nutrice your body healthier way, its the most easiest and hardest thing you can do.

Tykkää / Like my Facebook, instagram and Twitter

12 kommenttia:

 1. En ole syvällisesti perehtynyt Ayurvedaan, mutta perusasiat tiedän. Innostuin siitä 15 vuotta sitten ja minulla on yksi Ayurveda kasviskeittokirja. Suomessakin on nykyisin Ayurveda-terapeutteja. Ystäväni käy sellaisella ja on kuulemma saanut hyviä ravintovinkkejä. Kiitos tästä postauksesta, käynkin kaivamassa keittokirjani esille, sillä kaipaan vaihtelua ruokavaliooni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista, minkä niminen se sinun kasviskeittokirja on? Tee siitä postaus joskus :)
   Minäkin sain nukkumis, venyttely ja ruokavinkit, ei ole ainakaan pahentaneet :)
   Kivaa nähdä sua täällä!

   Poista
  2. Kirja on Cecilia Kjerrulf: Ayurveda, Kasvisruokien keittokirja. Siinä on myös johdatus ayurvedaan ja ohjeet oman doshan tunnistamiseen. Kiva tavata taas täällä :)

   Poista
  3. Kiitos vinkistä, taidan etsiä tuon joskus käsiini :)

   Poista
 2. Voi kun oppisikin syömään oikein :) Hirmuinen haaste... Joskus vielä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, siinäpä onkin haastetta :D mutta rennosti kun ottaa :)

   Poista
 3. Hei kiss,
  Kiitos kirjan ehdotusta.Kuva näyttää herkulliselta. Yritän syödä terveellistä ... mutta minulla on kauhea makealle ja rakkautta jälkiruokia ja kaikki asiat, jotka ovat huonoja minulle!
  Iso halaus
  Giac

  VastaaPoista
 4. Lukenut olen, mutta omakohtaista kokemusta ei valitettavasti ole.
  Sitä ajautuu niin helposti vanhoille urille, vaikka jostain joskus innostuukin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, urista on vaikea päästä pois :D Mutta innostuminenkin on jo ihan jees, varsinkin kun ottaa joukkoon yhden pari hyväätekevää juttua on sekin tyhjää parempi- on mun filosofia :D

   Poista
 5. I like ayurveda!
  Your dish looks so yummy!
  I can't cook well, so I wear chakra mist of AVEDA every day!

  akiko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Great to hear!
   i will google this Aveda thing :)
   I have noticed that cooking is hard, but eating is easy :D

   Poista

*
Kiitos viestistä ja visiitistä.
Je vous remercie de votre visite et commentaires.
Tack för besöket och kommentera.
Thank for your visiting and commenting.
*