maanantai 28. joulukuuta 2015

Kuvia ja ajatuksia / Pics and thoughts


Tässä on bloggailtu jo 5 vuotta ja sen kunniaksi ajattelin tehdä muutaman kollaasin vuosien varrelta, sieltä täältä harkituista helpoitenlöytyneistä kuvista koostettuna. Jos joku on alkanut seurailla blogiani vasta viimeaikoina, niin tässä on pieni kuvallinen kooste menneistä höpötyksistä. 

Luulin, ettei mikään ole muuttunut vuosien 2010-2015 välillä, vaan kyllä muuten on. 2010 aloittelin pitempitukkaisena parikymppisenä bloggaajapoikana ja nyt 2015 kirjoittelee jo lyhyemmässä hiuskuontalossa oleva, peterpan kolmekyppinen bloggaajamies. Viiteen vuoteen mahtuu työtä, graduilua, opiskelua, innostumisia ja tavaramäärän hillitöntä kasvua, luopumista, tavaramäärän vähentämistä, seestymistä ja panikointiakin. Erilaisia tyylivivahteita on tullut ja mennyt, kuten eräs ystäväni sanoi minulle kirpparilla: kaikki näyttää oudolle, mutta kun sinä kotiutat ne outoudet, ne alkaakin toimia. Kas näin se homma toimii

Vuosien aikana olen ihastunut, en ihastunut, menettänyt läheisiä, löytänyt uutta pohjavirettä. Kaatunut ja katunut. Ja noussut taas uuteen nousuun, kuten kaikki meistä useimmiten tekevät. Innostuin hyvinvoinnista, superfoodeista ja voin kertoa että olen elänyt varsin intensiivisiä kausia eri ruokahifistelyjen ja kirppistelyn suhteen. Innostumista ja inspiraatiota on ollut välillä äärettömästi. Olen myös ollut epävarma. Epävarma elämästä, itsestäni ja melkein kaikesta. Olen myös hyväksynyt sen osaksi elämän värityskirjaa, josta löytyy kaikki värit. Luotan nykyään entistä enemmän siihen, että  kaikkea ei määritä ulkoiset seikat, kuten koulutus, vaan sisältö. Minulla on voimistuneita ura-haaveita ja toivon, että tuleva vuosi räväyttää muhevan potin. Saa vinkata, jos jotain mielenkiintoista on sillä saralla näköpiirissä <3

On ollut aktiivisia blogin päivittymisen vuosia ja sitten  muutama hiljaisempi. Aina täällä jotain elämää on ollut, kaikesta huolimatta. Viisi vuotta on mennyt todella nopeasti, tajusin sen jo tässä eilen. Samalla tajusin sen, että olen kohta vanhempi kuin uskonkaan. Onneksi olen sen verran hassu tyyppi, että heitin nämä ajatukset jorpakkoon ja väänsin nupit kaakkoon levysoittimessa.

Blogimaailma on muuttunut hurjasti siitä kuin aloitin, mutta yksi asia on vankkumaton: bloggaillessa tutustuu aivan huikeisiin ihmisiin! Oma blogi muuttuu samoin kuin kaikki elämänrytmissä oleva.

Kylläpä näitä oli kiva tehdä! Pari jäi jemmaan, sillä kuvakansio kertoo että siellä asuu 13.000 kuvaa.. Loppuun muutama kysymys näin välipäivien kunniaksi: Mistä haluaisitte postauksia? En muista olenko tätä koskaan kysynyt. Onko jotain jäänyt erityisesti mieleen? Ja entä pinterest? Kannattaako enää liittyä? Olen myös miettinyt blogin ulkoasumuutoksia- uhka vai mahdollisuus? Alunperin näet päätin, etten muuta blogini otsikkokuvaa koskaan, mutta tänä vuonna muutos on houkutellut.

Tunnen luissani, että bloggailu jatkuu ensi vuonnakin verkkaiseen tahtiinsa.

English: 

I have blogged over 5 years, since 2010. Since we are living near the new years time, i decided to make few collages for past years. Its winter, but i see collages turned into summery ones.

Lot have changed during those years. I have lived very intense years of decorating home, studying, falling and rising, like mostly people do when years flows by, loosing closer ones and finding new awesome people. 5 years includes several shopping fevers, excitements variating superfoods, style changes, feelings of winner and insecure. Its been so fun, i bet i will go on for next year too!

Im looking for some changes next year about career things, so if you happen to have something on your mind in that field, feel free to wink.

5 Years, and well.. What you would wish me to post next year? Anything on your mind? How about pinterest? is it still popular even all that fuzz in instagram?  How about the changes in blog look? old cosy or something new? =) One thing is sure: blogging is key to get to know some awesome bloggers and readers out there!


Koska en muistanut toivottaa täällä Hyvää joulua, toivotan nyt mukavia välipäiviä ja jo nyt ennakkoon kaikkea mahtavaa vuodelle 2016! Täyttyköön se yksisarvisista, ystävyydestä ja haleista!

I didnt have time to say merry christmas here, so instead i wish you already all the best for coming year 2016 ! Let have big hearts, unicorns, friendships and hugs!

torstai 10. joulukuuta 2015

Luontovoimaa Frantsilasta / Power of nature from Frantsila.

akissfromthepast tykkää*

Minä olen kasvanut Frantsilan yrttiuutepullojen keskellä. Frantsilan tuotteita on edelleen kotonani ja jatkan osaltani tätä perheen traditiota. On ollut raikasta huonetuoksua, orapihlajauutetta, voiteita. Tyyneyden tippojen voimalla selvisin teinivuosista, näin ainakin uskon. Turvaudun niihin kyllä ajoittain edelleen.

Frantsilan yrttitilalla tuli käytyä joskus monta vuotta sitten, se oli mukava kokemus. Miljöö oli rauhallinen, yrttikierros kiehtova ja minä rakastuin ruokaan. Tänä vuonna olen löytänyt voimistavat nokkostipat (Nokkosta ei kannata käyttää jos hemoglobiini on kovin korkea tai on raskaana), kehäkukan ja rosmariinin. Frantsilassa ei ole pelkästään luomutuotteita, vaan siellä on myös kursseja, lomanviettomahdollisuus ja viihtyisä ravintola. 

Frantsila tuo villin luonnon kotiin, sen elvyttävän ja alkukantaisen voiman, suomalaisesta maaperästä nousevan. Välillä unohdin Frantsilan tuotteet, mutta palaan aina harharetkiltäni takaisin.

Virpi Raipala-Cormier on kirjoittanut myös muutamia oikein hyviä ja kattavia yrttikirjoja, kannattaa lukea. Niissä on monille yrteistä kiinnostuneille ja luonnonmukaiseen kotoilukosmetiikkaan ja ravitsemukseen sopivia ohjeita. Meillä on osaamista, joka ei kalpene tuumaakaan. Frantsila on omassa sarjassaan uraauurtava suomalainen ponnistus, joka tarjoilee mahdollisuuden luontokokemukseen, elpymiseen ja voimistumiseen. Hienoa, että meillä on luomutiloja! 

Millaisia luonnontuotteita sinä käytät hyvinvoinnin tukena?
Ammenna ikiaikaista äitimaan voimaa esi-isien mailta. 


English/ akissfromthepast likes*

Frantsila organic herb farm is located in Finland. Have you heard about it? Its a lot more than just herb products like skin care and herbal drops, its also a wellbeing center, offering vacations and courses. And there are beautiful cafe and restaurant too, i have once visited there like 15 years ago, and i felt in love with that food...  Everything organic and mostly from the farm yards.

Well, I have almost grown up with Frantsila´s product, because my family had those many years in use and i am continuing this tradition. We have had several products in use during years. For example i survived from my teenage years using calming avena sativa drops, at least i think it was very helpful. I use those every now and then.. 

This year i have been very much a fan of shampoo, calendula cream, rosemary aromatherapy, and nettle herb extract (be careful in use if your blood´s iron is high or you are pregnant), those are in the pics (not ad, only pure love).

Its wonderful that we have this kind of organic farms, like Frantsila, that brings the primitive power of Finnish wild nature in our modern daily lives. The mother of the farm: Virpi Raipala-Cormier has written a bunch of books also about herbs and stuffs and i have found those very useful and vise books.

What kind of natural products you use to keep you life vibrant and healthy? 


Anna itsellesi parasta, puhtainta ja hyvää.
Olet sen arvoinen.
*
Give yourself the best, purest, and goodest you get.
You deserve it all.

Like/Tykkää Facebook, Instagram, Twitter

*)akissfromthepast tykkää* linkit eivät ole mainoslinkkejä eikä maksettu mainos, näiden kuvien tuotteet on maksettu itse. Postailen suomalaisesta osaamisesta, josta tykkään ja nostan esiin muutamia hyväksi koettuja juttuja. 
akissfromthepast likes* links are not sponsored, i have bought products myself. I post this and that considering things i like, mostly made in Finland. 

maanantai 7. joulukuuta 2015

Ruoka on lääke / Food is medicine


Olen viimeaikoina innostunut ayurvedasta, eli intilaisesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävästä ruokavalio- ja elämäntapa filosofiasta. Kuulostaako heprealle? Ei, en ole hurahtanut ja hassahtanut yhtään sen enempää kuin tähänkään asti. Ei se ole sen ihmeempää kuin että syödään oman kehotyypin perusteella perunaa tai bataattia ja valitaan kirsikat muttei banaanit. Näin karrikoiden. 

Siksi innostuin kirjasta: Janes Vaidyan (Vaidya, Qvick, Barrling & Elmlund) Ayurvedinen keittokirja, Ruokavalio Kehosi mukaan. 

Vaidyan kirjan viesti on simppelin vaikea: eri ruokalajeilla ja yrteillä on erilaisia vaikutuksia kehoomme ja arjen valinnoilla voimme vaikuttaa terveyteemme. Kirja inspiroi kokeilemaan, sillä esimerkiksi luontaiseksi eliniäksi kirja mainitsee mukavan 120 vuoden rajapyykin (Vaidya, 2015,13).  Joku voi naurahtaa, mutta ei pidä kyseenalaistaa. Aina on mahdollisuus. Kirja esittelee nuorentavan, puhdistavan aurvedisen ravitsemuksen ja tietoisen syömisen vaikutukset kehoomme. Ayurvedan mukaan kehotyyppejä on seuraavat: Vata (ilma, keveys)  pitta (tuli)  ja kapha (maa).

Moni ei varmasti tiedä omaa aurvedista kehotyyppiään, joten tässä lohtua: kirjan hyödyllisin osa on  taulukkomaiset, helppotajuiset kuvat syntymäelementtien tyypillisimmistä ominaisuuksista ja eri elementeille/kehotyypeille tarkoitetuista ruoka-aineista. Tämä osio aloittaa kirjan. Ruoka-aineet on jaoteltu vata, kapha, pitta-tyyppien mukaan ja eroteltu ryhmiin esimerkiksi: viljat, linssit ja pavut ja vihannekset, öljyt yms.  Niistä on helppo katsoa ruoka-aineiden vaikutukset, erityisesti kun tekee ruokaa ilman kirjan oheita.

Syntymäelementin etsiminen kirjan avulla voi olla haastavaa, koska monilla on kaksidoshaa eli kaksoistyyppi, kuten itsekin olen vata-kapha. Kehotyyppitestejä olen netissä tehnyt ja niissä olen saanut kutakuinkin saman tuloksen. Esimerkiksi tätä olen käyttänyt itse: kehotyyppitesti NavadinaNavadinan sivuilla. Pulssidiagnostiikka on yksi tapa saada tietoa omasta kehotyypistään. Ilmankin pärjää, peilistä ja kirjasta katsomalla.

Loppuosa kirjasta, eli suurin osa sivuista, on reseptejä. Niiden pääjoukot ovat: aamiaiset, smoothiet, piiraat ja gratiinit, carryruuat, salaatit, keitot, pihvit, välipalat ja jälkiruuat. Liharuokaa tästä kirjasta ei löydä. Sen sijaan esktrana on omia teevaihtoehtoja ja erilaisia itse tehtäviä maustesekoituksia.

Mitä kirjasta jää käteen:
Taulukot ovat eniten käytössäni, niistä on helppo yhdistellä sopivia ainesosia ja tehdä ruokia niiden mukaan. Resepteistä kokeilemisen arvoisia ovat ainakin piiraat ja pihvit- osio, kasvislasagne, samoin maissi-bataattipihvit. Jokaisessa ruuassa on mainittu mille tyypille ne sopivat sekä muunteluehdotukset eri kehotyypeille. Muutokset ovat helposti toteutettavia: usein joko lisätään tai vähennetään jotain olemassaolevaa reseptistä.

Tykkäsin myös valtavasti eri kappaleiden alkupuheista. Esimerkiksi keitot puhuttelevat tähän tapaan:
"Jos mielestäsi muut kohtelevat sinua huonosti, mieti miten itse kohtelet itseäsi. Ellet saa arvostusta ja rakkautta muilta, kysy itseltäsi, kuinka paljon itse osoitat ja tunnet rakkautta itseäsi kohtaan." (Vaidya. 2014. s. 106). Näihin ajatuksiin usein todella jotenkin pysähtyy, keittoreseptien osio kohosi uudelle tasolle. Testasin kirjasta bataattipihvejä ja pinaattipiirakkaa, joista jälkimmäinen katoaa aina yhtä yllättäen vuokasta.

Kirja antaa mukavan alkupotkun ayurvedista ravitsemustiedettä kohti, mutta mitä enemmän siihen olen tutustunut vuosien aikana, sitä vähemmän siitä tietää. Ulkoasu selkeä, kaunis ja havainnollinen. Sivut paksua topakkaa paperia.

Kenelle?
Janes Vaidyan kirja sopii yhtälailla asiaan perehtymättömälle lahjaksi, oppaaksi ja inspiraatioksi kohti parempaa vointia, kuin myös pitkään jo terveysasioita pohtineelle tuomaan näkökulmaa ravintoon. Intian matkaajalle ja ylipäätään ruuasta kiinnostuneelle.

Ayurvedinen keittokirja- Ruokavalio Kehosi Mukaan. Janesh Vaidya, Elin Qvick, Malin Barrling, Mia Elmlund. 2014. Bazam Books. Kansi ja ulkoasu: Anna Hild. Suomentanut Taina Gestrin. 130s. Saatu arvostelukappaleena kustantamolta. 

Onko täällä blogini lukijoissa ayurvedaan perehtyneitä, kiinnostuneita tai kokeilleita? Olisi mukava kuulla millaisia kokemuksia teillä on. Vinkkejäkin saa antaa :) 

English:

I have instred in Ayurvedic theories about nutrition. I found that this book (Janesh Vaidya: Maten är min medicine) includes useful tables of classified groups of different ingredients with different affects in our body types (vata, pitta, kapha). These tables of different ingredient´s affects is in use when i make some food without this book´s recipes. 
This book contains basics of ayurveda knowledge, and tasty recipes about vegetable foods. Soups, pies and veggie steaks  and lasagna recipes were my favorite ones from this book. 

Are you interested in ayurveda? what you have found most effectively in your body? Ravitse itseäsi voimaannuttavasti, se on helpointa ja vaikeinta mitä voit tehdä. 
Nutrice your body healthier way, its the most easiest and hardest thing you can do.

Tykkää / Like my Facebook, instagram and Twitter

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Rakas Suomi / Lovely Finland


Itsenäisyyspäivä. Se on kaiken sen ponnistuksen, toivon, raskaan työn, sisun, hien ja elämän tulosta, jonka moni sukupolvi on eteemme tehnyt. Itsenäinen Suomi on upea asia, olemme kansana uniikki ja omaperäinen, joten turhaa on potea huonoa itsetuntoa. Se olisi väärin niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat  olleet mukana luomassa Suomea, sen kieltä ja kulttuuria. 

Juhlistetaan tätä, mutta ennenkaikkea kohdellaan Suomea ja toisiamme ansaitsemammalla tavalla, nyt ja tulevaisuudessa. Meillä on täällä paljon hyvää, mutta pyritään kohti parempaa. Onnea meille! <3


Today is Finland´s independence day. It is a result of all that hard work, hope, effort, sweat and tears, and lived lives of people already passed. Independent Finland is a great thing. We are unique nation, and we do believe freedom, equality, and that hard work is the key to success. Respectfully and together, that how we Finns do things. Finland is a success story of its own. So Happy day to us all! 

Today most of the Finns are watching tv to see the festivities from the Presidential Palace..that includes a lot of handshakes and some interesting gowns. People usually spend this day remembering the veterans, having fancy dinner at home and watching live program from Presidential Place. 

Litet ekstra: 
Eftersom jag har inte skrivit svenska för lång tid, nu ska det händer :) Nu firar vi självständighetsdagen. Det är resultatet av allt svett, arbete, hopp, och levde livet, allt vad generationer har gjord före oss. Det är en stor sak. Som en nation, är vi unika och originell. Vi skulle behandla varandra värdighet och väl. Grattis! 

Onnen ja hyvinvoinnin avaimia on meillä jokaisella. Vain yhdessä avainnipussa ne tuottavat parasta.
*
The key to happiness and wellbeing lays everyones pockets, but only in one lanyard they open the doors.
*