torstai 18. helmikuuta 2016

Symbolit / Symbols

Väisänen, Liisa. Mitä Symbolit kertovat. Taidetta pintaa syvemmältä. 2015. Kustantaja: Kirjapaja. Kansi: Petri Kovács. Kuvat: Marco Peretto. 271 s. Arvostelukappaleena kustantajalta. 

Isäni sanoo minua joskus satusedäksi, vaikka en aivan setämiehen iässä (vielä) olekkaan. Yksi syy siihen on, että rakastan valtavasti tarinoita ja symboliikkaa. Maailma on kuulkaas valtavan täynnä kaikkea, kun vain osaa katsoa ja tulkita. 

Tarinat, taide ja historia ovat läsnä kaikkialla, joskus niihin liittyy fakta, toisinaan fiktio. Tarinoita löytyy kaikkialta arjessa, katsokaapa vaikka Willow-sarjan kuvioita-senkin taustalla on tarina. Symbolit puolestaan merkitsevät jotain asiayhteyttä, laajentavat sisältöä, joka avautuu kuin salakieli sille ken osaa sitä tulkita. Joko sisäinen Indiana Jones heräsi? Tästä lähtökohdasta käsin minusta oli huikeaa tarttua Liisa Väisäsen Symbolikirjaan. Väisänen sai  aivan hiljattain kirjastaan Engel-palkinnon. 

Väisäsen kirjassa keskitytään 1200- 1800 lukujen klassiseen Eurooppalaiseen taiteeseen. 
Tämän rajauksen sisällä on valtava aineisto, josta suurin osa jää kirjan ulkopuolelle. Kirjassa ei siis käydä analysoimaan Mona Lisaa, vaan tuttujen teosten sijaan esitellään ajalleen tyypillisempiä esimerkkejä (Väisänen, 2015, 7). Tämä on oiva keino saada kokonaiskäsitys taiteesta haltuun symbolien kautta- yksinkertaisesti tämän kirjan opastuksella. Koska aineisto on mittava, jotkin  kokonaisuudet esitetään lyhyesti- kuten vaikka melankoliakuvat, jotka lukija osaa tunnistaa jatkossa Väisäsen vinkein väriasteikon ja tunnelman perusteella. Sama idea pätee kaikkiin kirjassa esitettyihin taidesuuntauksiin ja aiheisiin.

Kirja antaa hyvän pohjan taiteen tarkkailuun. Yleiskuvan lisäksi kirjassa on muhevia yksityiskohtia esimerkisi menneiden vuosien ihmiskäsityksestä ja maailmankuvasta. Jopa ravitsemuskäsitykseen kirja antaa ajatuksia, ajatelkaapa: menneinä vuosina on katsottu, että teologien sopii syödä lintuja, talonpojan juureksia ja aatelisen riistaa (Väisänen, 2015, 238). Kirja tarjoilee hieman muutakin kuin pelkkää symboliikkaa, mikä kertoo kirjailijan innostuneisuudesta asiaan ja se tarttuu lukijaankin.

Kirjaan on valittu lukuisia kuvia, jotka edustavat yleisimmillään aikansa taidetta. Tekniikka ja kauneusarvot eivät siis määritä tämän kirjan kuvavalintoja. Kuvat ovat  havainnollisia, joskin hivenen liian pieniä. Monessa yksityiskohdat eivät aukene täyteen loistoonsa, koska kuvien koko on auttamatta liian pieni. Tätä paikkaa onneksi se, että kirjassa on  havainnoilisesti nostettu esiin kohdat huomioviivoilla, joita seuraamalla saa seikkaperäistä tulkintaa aiheista. Olisin silti toivonut hivenen suurempia kuvia mukaan. Tuntuu, että kuvat on valittu kirjaan täysin ilman puolueellista kauneuskäsitystä, mikä on kirjan etu. Ilmeistä haikeutta, urhoollisuutta tai puhdasta kauneutta kuvaavia teoksia ei nosteta esiin niinkään siinä valossa, vaan analyyttisesti tutkaillen.

Kirjassa painottuu kristilliseen taiteeseen liittyvä symboliikka ja tapahtumat. Tämä on ymmärrettävää, koska eurooppaa leimasi uskonnot pitkälti koko 1200-1800 lukujen. Kirjan puolivälistä alkaa kreikkalainen ja roomalainen taide, jota ensi alkuun ajattelin kiinnostavammaksi. Harmistuin aluksi, että kirjassa oli niin vähän kreikkalaista ja roomalaista mytologiaa, mutta yllätyin miten kiinnostavia tarinoita kristinuskostakin löytyy. Ja miten eritavoin niitä on käytetty hyväksi taiteenteossa. Kirjan teoksista moni on uskonnollissävytteisiä, mutta sitä ei tuputeta, vaan todetaan ja tulkitaan. Uudemmalle 1800-lukujen taiteelle kirjassa on annettu pienin osa, mutta loppupäässä sivutaan myös nykysymboliikkaa. Tärkeimmät symboliset sisällöt esitellään sivuten jumalia, raamattua, antiikin kreikkaa ja roomaa, mytologoita, statusta, vuodenaikoja, ja esimerkiksi planeettoja ja taruolentoja.

Tämän kirjan luettuaan hahmottaa mikä symboliikka on esimerkiksi mehiläisellä, granaattiomenalla, juustolla,  tai väreillä, ymmärtää antiikin kuvaelmia ja Starbucksin logon. Yleissivistys nousee kohisten. Tämä on kirja meille oman elämämme taiteen ja kulttuurin seikkailijoille, IndianaJoneseille, jotka metsästävät aarteita ympäristöstään.Kirja on hyvää materiaalia, kansikuvaksi on valittu aika ilmeinen symbolikuva, lukija tietää heti mistä puhutaan.

Mitä:
Symbolien merkityksiä Eurooppalaisen kulttuurin viitekehyksessä. Raamatun tarinoista antiikin kreikkaan ja roomaan. Mukaansa tempaavaa kerrontaa, uusia näkökulmia. Suuntauksia, tyylejä.

Kenelle:
Kulttuurin ja taiteen ystävälle, symboleista kiinnostuneille, oppaaksi, taidetta vähän tai enemmän tunteville, meille kaikille yleissivistykseen. 

Mitä kirja antaa: 
Lukija saa välineet ja perusotteen tulkita erilaisia suuntauksia, symboleita ja aikakausia. Tätä voi täydentää halutessaan tutkimalla vaikkapa seinäkellojen tai huonekalujen kuviontikieltä: seinäpendyylin viljalyhteellä on merkityksensä, samoin voi etsiä helpommin löydettäviä taruolentoja, vaikkapa vaakunoita ja jatkaa omatoimista tulkintaa lähes kaikessa.

Jos kukkien kieli ja symboliikka kiinnostavat suosittelen Muistojen kukkatarha- nimistä teosta, jossa on kukkien symboliikasta pintaraapaisua värien ja merkitysten muodossa 1800-lukulaisen käsityksen mukaan. Kasvien symbolit on merkityksellisiä esimerkiksi taideteosten osatekijöinä.

Tuleekohan Väisäseltä seuraavaksi jokin erilainen taidekirja tai tiettyyn aihealueeseen keskittyvä symbolikirja, se jää nähtäväksi. Edellytyksiä olisi. Tämä oli oikein oiva kirja symboleista!

Shortly in english:

This was book about symbolism in arts during the 1200s-1800s, through the symbolism hidden under the art works. The deeper meanings, stories and symbols behind the art is enchanting phenomena that makes me wanna be the Indiana Jones of my own life. The book was written by Liisa Väisänen, who is professional of symbolism and European culture history. Book was written in Finnish, but symbolism exist everywhere and i think its part of the adventurous life to know little bit of those, so it makes life little bit more fun.

10 kommenttia:

 1. your post is interesting and tells us more on the culture !
  However, I like the pictures, I appreciate what I see as the first picture!
  a very beautiful composition with the bird that whistles! superb!

  VastaaPoista
 2. Hei Kiss,
  Se kuulostaa niin kiinnostava kirja. Aihe on kiehtova.
  Iso halaus
  Giac

  VastaaPoista
 3. Kiinnostava teos. Noiden aikakausien taiteesta saa paljon enemmän irti kun tuntee niiden, joskus salattuakin symboliikkaa. Yksinkertainen muotokuvakin avautuu uudella tavalla kun osaa katsoa sitä hieman tarkemmin ja tulkita siihen kätkettyjä symboleja. Koska kristilliset aiheet dominoivat tuolloin kuvamaailmaa, pääsee niidenkin kautta huikeisiin tarinoihin kun symboliikka avautuu. Minua on myös aina kiinnostanut kukkien ja muiden kasvien symboliikka vanhassa maalaustaiteessa. Täytyypä etsiä tuo tarpeellinen teos käsiinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti näkee muuten sitä kasvikirjaa kirppareilla ja divareilla, on semmoisen 1800-luvulla eläneen omista muistiinpanoista tehty "uusintapanos" se kirja.
   Symboliikka ja kristillisten aiheiden monipuolisuus kyllä yllätti, ei muistanutkaan enää miten jänniä tarinoita ja viittauksia kaikenlaiseen voikaan löytää.

   Poista
 4. Yleissivistyksen laajentaminen ei ole koskaan haitaksi, joten tämä kirja täytyy siis käydä katsastamassa =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kun löysit blogiini :) tämä on mainio kirja, suosittelen :) Antaa syvyyttä moneen asiaan ympärillä.

   Poista
 5. Hi, Akiss!
  That is very great book, and I have been interested in Symbolism and composition for a few years.
  Your photos have them♡

  akiko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, symbolism and compositions are really exiting thing.
   <3

   Poista

*
Kiitos viestistä ja visiitistä.
Je vous remercie de votre visite et commentaires.
Tack för besöket och kommentera.
Thank for your visiting and commenting.
*