perjantai 27. toukokuuta 2016

Inhimillistä hyvää


Kuulun niihin ihmisiin, jotka pitivät kovasti Maaret Kallion esiintymisestä Ensitreffit alttarilla-ohjelmassa. Ajattelin jo tuolloin, että Kallio voisi tehdä "Ensitreffit elämään"-tyyppistä materiaalia suurelle yleisölle, sillä hänen puheenvuorot ohjelmassa olivat aina jotenkin koskettavia. Kalliolla on myös blogi, mutta tänä keväänä Maaret Kallio julkaisi myös kirjan: "Lujasti Lempeä". 

"Lujasti lempeä" on kirjoitettu takakannen tekstien perusteella "Kyllin hyvän elämän" puolestapuhujaksi. Tämä kaikki kiinnostaa minua, teinhän gradunikin hyvinvoinnista ja onnellisuudesta. Kirja tuntuu erilaiselle, kuin self-help tai itsensä kehittämisen oppaat yleensä. 

Sanon heti kärkeen, että kirja on hyvä! Olen makustellut kirjaa jo jonkin aikaa. Kalliolla on ihana tapa suhtautua jotenkin hyväksyvästi asioihin, kirjan nimi: "Lujasti lempeä"  kuvastaa minusta täysin sekä tätä kirjaa, että Maaret Kalliosta saamaani käsitystä. 

Kirja alkaa hyvin yleisellä tasolla, mutta syvenee kaiken aikaa. Kallio herättelee lukijan aina, kun kirjaan alkaa tottua. Kirjassa käsitellään yksilöiden esimerkiksi tunteita, niiden olomuotoa ja säätelyä, mutta yleisesti voisin sanoa että kirjassa lukijaa herätellään tarkastelemaan ihmisen ja elämän olemusta. Sinun itsesi ja elämäsi olemusta, lempeästi ja lujasti, paljaana kaikesta ylimääräisestä. Hyvänä esimerkkinä kirjan ajatuksia nostattavasta sisällöstä on arjen ennakkoasenteet ja leimaamisen helppous, esimerkiksi näihin lukija kyseenalaistaa käsityksiään. Itse luulin, että suhtaudun asioihin yleensä ilman leimoja ja ennakkoasenteita, mutta lukiessa koin uusia näkökulmia tähänkin asiaan ja yllätyin. 

Kirjasta välittyy riisuva tapa suhtautua ihmisenä olemisen ominaisuuksiin, joka on jotenkin puhdistavaa. Vuorovaikutukseen keskittyvät teemat ovat kirjan mainiointa antia. Kallio (2016, 140) toteaakin, että mielen kannalta vakavimmat haavoittumiset tapahtuvat usein vuorovaikutuksessa: yksinäisyydessä, hylkäämisen, torjunnan ja kohtaamattomuuden tilanteissa. Kirja puhuu kuin ihminen ihmiselle: parantavan kokemuksen voi saavuttaa paremmin lämpimän vuorovaikutuksen kuin kirjan sivujen kautta (Kallio, 2016,140-141).  


Kallio nostaa esiin myös Suomessa vallalla olevan hillityn ja hallitun käytöksen ihannoimisen, missä inhimillisyyttä ja tunteita suljetaan helposti pois (2016, 146). Tunnetason kohtaaminen ja turvallisuus ovat esimerkkejä miten onnistua vuorovaikutuksessa, mutta ennenkaikkea Kallio kannustaa harjoittelemaan kohtaamista ja vuorovaikutusta. Kallion kirjoitustavasta ei voi olla pitämättä, kirjassaan hän kannustaa lukijaa elämään elämää, omannaköisellä tavalla, harjoittelemalla. Jos tämä kirja olisi ihminen, se olisi juuri se ystäväpiirisi lämminhenkinen, suorasanaisen selkeä ystävä, turvalliselta tuntuva ja viisas.  

Voisi melkein sanoa, että koko kirja on laulu, jonka kertosäkeessä kuuluu: älä elämää pelkää. Mielestäni Kallion kirja on lukijalle voimaannuttava melkein  missä tilanteessa tahansa. Tällaisia kirjoja on aiheiden puolesta kirjoitettu paljonkin, mutta Kallio tuo jotain uutta ja raikasta lukijalle.

Kenelle?
No aivan kaikille. Erityisesti ihmisille, jotka eivät yleensä innostu itsensä  kehittämisestä tai self-help oppaista. Lahjana verraton. Voisi sopia elämän evääksi myös valmistuvalle, omaan ensi kotiin muuttavan muuttokuormaan tai vaihtoon lähtevälle. Myös vaikeaa tilannetta elävä saa kirjasta tukea.

Tärpit
Herätteleviä tekstejä on kirjassa paljon. Lauseisiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kirjan lauserakenne on kaunista luettavaa. Suosittelen tutkimaan kirjaa tarkoin ainakin puolen välin paikkeilta eteenpäin.  Siitä eteenpäin kirja saavuttaa huippupisteensä ja jokainen aukeama pysähdyttää takakanteen saakka. "Mitä sanoisi rakkaus" sivulta 158 antaa ajattelemisen aihetta kaikille.

Kirja antaa opastusta miten kohdata päätökset, vaikeat tilanteet ja ihmiset. Kirjaa voi käyttää myös mietelausekirjana: jokaisella sivulla on korostettu lause, jossa on merkityssisältöä moneen tilanteeseen. Jos kirjaa selaa nopeasti, on sieltä helppo poimia satunnaisesti avautuva kohta ja lukea päivän lause. Kirjassa on myö turvaohjeita ikävien tilanteiden varalta. Kirjan kannet tuntuvat puuterille ja vanhoille käsille. Kansi on eteerisen seesteinen. Nimi ja kuva nappivalinta. Kirjan jälkeen elämä tuntuu jotenkin puhtaammalta. Siinä sivutaan lähes kaikkia elämään kuuluvia asioita: työtä, perhettä, rakkauden kaipuuta, luopumista, tunteiden muuttumisia ja kaikkea sitä mitä mahtuu elämään. Upea kokonaisuus! 

English:
Sorry dear folks, this book has written in finnish. But i will treat you by telling other things. I tell you that my apple trees are blooming (pics in instagram- i took a a "few"...), i have renovate some old furnitures (one chair is shown in the first pic- i put there new fabric), made some new flowerped and swimmed in the lake! 


Kirja: Maaret Kallio: Lujasti lempeä. Kustantaja: WSOY. 2016. 
Etukansi: Satu Kontinen. Kannen kuvat: Laura Ruohonen. 224s. Saatu arvostelukappaleena kustantajalta. 


Seuraa/Follow instagram, twitter, facebook

8 kommenttia:

 1. Kiitos - tämä kirja on ollut ostoslistalla. En vaan vielä ole saanut aikaiseksi, kun tämä silmäluomeni ei vieläkään niin hyvin toimi halvauksen jälkeen, että pitempi lukeminen onnistuisi.
  Maaretista olen tykännyt aina ja erityisesti tykkään ajatuksesta: kyllin hyvä elämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kurja homma se ettei vielä onnistu pidempi lukeminen, mutta mä luulen, että kyllä se korjaantuu vielä ennalleen. Toivotaan niin :)
   Pitäisit tästä kyllä =)

   Poista
 2. "Älä elämää pelkää, / älä sen kauneutta kiellä./ Suo sen tupaasi tulla/ tai jos ei liettä sulla, / sitä vastaan käy tiellä, älä käännä selkää./ ...Kuin lintu lennä./ älä viipyen menneen rauniolla/ nykyhetkeä häädä./ Suo menneen jäädä..." (Kaarlo Sarkia)

  Minulle taitaa nyt tulla lehti, jossa Kalliolla on oma palsta. Arvaa onko näitä elämäntiato-oppaita virrannut blogivuosien myötä. Vakukuttivain ja ratkaisevin oli ja on Elaine Aronin Erityisherkkä.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaarlo Sarkia! Ilmankos oli jäänyt korvaani soimaan tuo lause jostain! siinä oli jotain tuttua, ja nyt muistinkin sen kun muistutit!! Sarkia on mahtava!

   Erityisherkkä on kyllä hyvä. Tässä Kallion kirjassa on jotenkin niin puhtaan selkeä viesti siitä, ettei kannata kaikeasta murehtia tai jotain muuta vastaavaa, mikä oli ihan lohduttavaa.

   <3

   Poista
 3. Hei Kiss
  Olen iloinen pidit kirja.
  Iso hali
  Giac

  VastaaPoista
 4. The book looks so great,
  and your beautiful apple trees are blooming on your instagram!

  akiko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi, thank you! apple flowers are passing by but other flowers are coming, we have storm coming this week so we will see whats happening... :)

   Poista

*
Kiitos viestistä ja visiitistä.
Je vous remercie de votre visite et commentaires.
Tack för besöket och kommentera.
Thank for your visiting and commenting.
*